Bazı ceptelefonu kullanıcılarının belli aralıklarla yaşadığı ama herkes tarafından bilinmeyen bir ayrıntıdan bahsedeceğim bugün. Cep telefonlarıyla görüşme yapılsın, yapılmasın en yakın istasyondan veya daha uzak bir istasyon’un bulunduğunuz yere bakan sektör anteninden sinyaller alır. Bu sinyallerin topluluğu o bölgedeki telefon trafiğini karşılar.
Örneğin görüşme yaparken hareket halindeyseniz sinyal aldığınız sahalar kendiliğinden değişebilir. Bu gayet normal bir olaydır. Farklı bölgelere geçiş yaptığınız için diğer sahanın kapsama alanına girmiş olursunuz ve otomatikmen o bölgenin istasyondan sinyal alırsınız.
İşte bu geçişler sırasında bir veya iki istasyon’un karşılaştığı yerde kör noktalar varsa ( tepelik alanın arkası gibi ya da otobanlardaki bazı virajlar gibi vs.vs. ) drop olayına düşme ihtimaliniz yüksek. Konuşma esnasında o iki istasyondan sinyal alamadığınızdan görüşmeniz askıda kalabilir. Yaptığınız görüşmede kendiliğinden kesilir taa ki yeni bir sinyal’i görene kadar.
Ayrıca drop olayı gsm şirketleri için önemli bir unsurdur aslında. Drop olayı yaşandığında gsm şirketinin o bölgedeki ekiplerine uyarı gider. Hatta merkez istanbul’a bile uyarılar aynen gittiğinden her konudan bilgileri olur. Eğer o bölge de kalite problemi ya da sürekli kesintiler oluyorsa hemen ilgilenmeleri için talimatta bulunurlar.
Drop olayı tabii ki çok daha ayrıntılı ve teknik anlatılabilir ama ben kendimce ve kısaca özetini geçtim. Bu konunun ayrıntıları planlamacı ve transmisyoncuları ilgilendirdiğinden onların uzmanlık alanına giriyor.. (:
Ağustos 15th, 2009 at 00:06
Hımm demek drop bu demekmiş…
Eylül 7th, 2009 at 18:27
Bizde öğrenmiş olduk