Yeri gelir gün içerisinde defalarca forwardlenmiş mailler alırız. Bu maillerin içeriğinde kimi zaman saçma sapan konular kimi zaman siyasi şeyler çoğunluklada yalan yanlış bilgiler yer alır her seferinde. İnsanlar artık bu tarz yazılara kanmasa da dile getirmekte fayda var.Aldığım forward maillerin sonuncusundan biraz bahsetmek istiyorum.
Bu arada konuya girmeden önce aklınıza gelen soruyu yanıtlayayım. Hayatımda hiç çoklu gönderilen maillere cevap vermedim, gelen maili forward edip tüm listeme göndermedim.
Kimlerin yazdığı belli olmayan yalan yanlış bilgilerle insanların kafasını karıştıran bir konuya açıklık getirmek istedim. Mailin içeriğinde işimle ilgili bir maddenin yer aldığını görünce dayanamayıp birazcık veryansın edeyim dedim.
Eminim bu yazıyı okuyacak kişiler bu tarz konulara pek uzak değiller ama en azından bilmeyenler ve haberdar olmayanlar için gündeme getireyim istedim. Gelen e-posta da bir radyoloji doktorunun tavsiyeleri yer alıyordu.
Öncelikle maili sizlerle paylaşayım; Aşağıdaki maddeler doktorun tavsiyeleri.
- Telefona SOL kulağınızla cevap verin.
- Günde 2 (iki) kere kahve içmeyin
- Soğuk su ile hap almayın
- Saat 19 dan sonra YEMEK yemeyin
- Tükettiğiniz YAĞLI gıdaların miktarını azaltın
- Sabahları daha çok, akşamları ise daha az SU için
- Cep telefonu BATARYA’ları ile mesafenizi uzak tutun
- Uzun süre kulaklık takmayın
- Gece 22 sabah 06, en ideal uyuma saatleridir
- Uyku öncesi İLAÇ aldıktan sonra hemen uzanmayın
- Şarjınız SON çizgiye indiğinde ,yani çok çok az bir şarz seviyesinde iken telefona cevap vermeyin, zira yaydığı radyasyon 1000 kat fazladır.
Yukarda yazılanlara cevap olarak kendi görüşlerim aşağıdadır.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- Cep telefonuna cevap verirken sağ sol diye kulak ayrımı yapmak size ne kadar mantıklı geldi ? Bana gelmedi de.
- Kahve olayına bir şey demiyorum. Sık kahve tüketen biri olmadığım için konuya hakim kişiler yorum yapabilir.
- Soğuk ya da sıcak su belki ilaç alma konusunda yakından ilişkili olabilir ama anormal bir durum olmadıkça insan neden soğuk suyla ilaç alsın ki.
- Akşam belli bir saatten sonra yemek yemeyeceğimizi bizim küçük Çağrı‘nın daha da küçük kardeşi Tuana bile biliyor artık.
- Tüketilen aşırı yağlı gıdalar her insana olduğu gibi genç nesillere de zarar verebilir. Azaltmakta fayda var.
- Mevsim fark etmeksizin bol bol su içilmesi gerektiğini bir sağlıkçıdan dinlemiştim. Sabah akşam ayrımı yapmamıştı bana. İlginç.
- Cep telefonu bataryaları, telefonun içerisinde olduğundan bataryayı değil de telefonu hatta telefonun ekranını desek daha doğru olur sanki.
- Uzun süre kulaklık takmanın kulakta bakteriye neden olduğunu ve kulağı etkilediğini bilmeyenler varsa öğrensin.
- İdeal uyuma saatlerini vermişler ama uyan ya da uygulayan kim ? Gönül isterdi ki gece yarısı uyu sabah 10 da uyan. (:
- Çok zor da kalmadıkça ilaç almanızı tavsiye etmiyorum. İyi bir şey değil çünkü.
“Telefonun 1000 kat fazla radyasyon yaydığı madde hakkında konuşuyorum şimdi.
Gündelik hayatta hepimiz cep telefonlarıyla konuşur, mesajlaşırız öyle değil mi ? Kimilerimiz işi gereği günde saatlerce konuşurken, kimilerimiz de sevgilisiyle gece yarılarına kadar görüşme yapar. Peki yapılan bu telefon görüşmelerinde maruz kalınan manyetik alan şiddetinden kimlerin haberi var.
- Taşıdığınız cep telefonuyla hiç konuşmasanız bile ortalama 0.10 ile 0.16 V/ m şiddetinde elektro manyetik alana maruz kalırsınız.
- Dışarıdan gelen aramaları yanıtladığınız anda ise 2.90 V/ m şiddetinde elektro manyetik alana veya daha üstüne maruz kalırsınız genellikle.
- Eğer siz kendi telefonunuzdan başka birini arıyorsanız daha fazla şiddete yani ortalama 3.87 V / m şiddetinde elektro manyetik alana maruz kalırsınız.
Bu değerleri nasıl tespit ettiğimize gelince; ölçüm yaparken EMR cihazını kullandık. Bilginize.
Ayrıca telefon’un şarjının son noktaya inmesi ne demek ? Bunun yaydığı radyasyon ile ne alakası var ? Ya da bizlerin bilmediği farklı bir olay mı var acaba. Cep telefonuyla ilgili her türlü ölçümü yaptık. Telefon şarj da takılı iken de ölçüm yaptık, şarj da takılı iken telefon görüşmesi de yaptık hatta yan yana 3-4 telefondan farklı kişileri arayıp bulunduğumuz odanın ölçümünü bile yaptık ama bu oran 1000 kat artmadı. Hangi verilere dayanarak bu tarz bir açıklama yapılmış hayret doğrusu.
Kısaca söylemeliyim ki gelen her maile söylenen her söze ve okuduğunuz her habere inanmayın. Bu arada yakın bir zaman da cep telefonlarıyla mısır patlatanlara ve cep telefonunun yaydığı radyasyon ile et pişiren üçkağıtçılara videolu bir cevap vermeyi planlıyorum. Görüşmek üzere.
Şubat 4th, 2010 at 10:36
Sayın blog yazarım. Yazdıklarınızda çok haklı olmakla beraber, bu tür maillerin sadece ve sadece mail adresi toplama amaçlı olduklarını hatırlatmak ister ve hatta cevap verdiğiniz o mail yüzünden posta kutunuza gelen spam mail sayınızın 1000 kat artacağını size mail sayım makinesi ile ispatlayabilirim.
Nisan 17th, 2010 at 00:33
Burak güzel cevap vermişsin. Özellikle cep telefonu konusunda vermiş olduğun bilgi güzeldi. Videonu da bekliyorum.
Nisan 20th, 2010 at 13:18
Burak bey, konulara tek tek değinerek çok güzel yorumlamışsınız. Ben de birkaç noktaye değinmek istiyorum.
Kulaklıklar da telefonlarda olduğu gibi belirli bir akım ve titreşimle çalıştığından o bölgede canlı doku üzerinde (atomik düzeyde) aşırı titreşimlere dolayısıyla sürtünme etkisi ile aşırı ısınmalara neden olmaktadır. Özellikle bu etki cep telefonlarında daha yüksektir. Bu etkiyi kulaklık veya telefonu kullandığımızda kulağımızın ısınmasından anlayabiliriz.
Başka değinmek istediğim bir konu da cep telefonlarının yaydığı manyetik alan, baz istasyonlarının güvenli bölgesi ötesinde yaydığı manyetik alandan daha fazla. Bu sebeple telefon kullanımımızı en aza indirmemiz daha iyi olacaktır.
Bataryaların etkisi konusunda şöyle bir yorum yapmak istiyorum. Bataryaların manyetik etkisinden çok patlama tehlikesi var. Özellikle lithium polymer (LiPo) piller ısınma, delme, aşırı şarj, su ile temas, kısa devre durumlarında çok çabuk ve çok yüksek patlama oranına sahip. Kaldı ki Sony&Ericsson telefonlarda oldukça yaygın olarak kullanılıyor.
Son olarak da forward mailler ile ilgili bir deneyimden bahsetmek istiyorum. 1 hafta süre ile bana gelen forward mailleri bir veritabanında topladım. Bu süre içerisinde topladığım farklı e-posta sayısı 3200 civarında idi. 2-3 ay süre içerisinde yaklaşık 7000 e-posta veritabanımda yerini aldı. Her ne kadar bu postaları açmasanız da veya başka birilerine göndermeseniz de sizi ele veren, size o postayı gönderen arkadaşınız oluyor. Forward mailler konusunda biraz daha dikkatli olmalıyız.
İyi çalışmalar…