Türkiye de henüz yerine oturmamış olan bir kaç sosyal imleme sitesi hakkında yazacağım. Blog yazan her vatandaş oyyla.com ‘u webiket.net ‘i ve tusul.com‘u duymuştur veya yazılarını eklemiştir muhakkak. Son zamanlarda (2-3 hafta) gördüğüm kadarıyla gruplaşma olayı almış başını gidiyor. Bu durum sadece benim değil sizlerinde dikkatini çekmiş olmalı.
Ben bu konuda sessiz kalamadım. Söylediğim siteleri her ziyaret edişimde ana sayfada gördüğüm linklerin tamamı tek bir bloga aitti . Nasıl oluyor da bu kadar çok oy alabiliyor veya okunabiliyor ki hayret doğrusu.. Küçük bir ipucu vereyim hemen. Bildiğiniz gibi eklenen başlıkların devamına bakıldığında oy veren vatandaşlar görünüyor.
Yazılara oy veren 4 üyenin isimlerine dikkat edin her yazıya onlar oy veriyor ve konuların ana sayfada kalmasını sağlıyor. Sanırım birisi dört farklı üyelik açmış ve eklediği her yazıya kendi kendine oy veriyor tahminimce. Acaba yaptığı veya yaptıkları bu işin adı nedir merak ediyorum.
Bir zamanlar blograzzi popülerken aynı olay orada da yaşanıyordu. Bu yüzden millet birer ikişer terk etmeye başlamıştı vadiyi. Şimdi aynı olay burada da var. Peki sosyal imleme sitelerinide mi terk edeceğiz ? Sanırım Evet.
Site yetkilileri üzerlerine düşen görevi yeterince yapmadıklarından sonra kalmanın bir anlamı yok bence. Durumu oyyla ve webiket yöneticilerine bildirmiştim ama hala cevap gelmedi. Gerçi bu saatten sonra gelsede birşey ifade etmez benim için.
Onlardan ses çıkmayınca tusul’a bildirme gereği bile duymadım açıkcası. Bundan sonra bahsettiğim o üç siteye yazılarımı eklemeyeceğim. Zaten gönderdiği ziyaretçi sayısıda bir elin parmaklarını geçmez sanırım. Hiç bir gereği yok bundan sonra. Adamlar kendi aralarında grup/lar oluşturmuş siz yazılarınızı ekleseniz ne yazar ki toplasanız kaç kişi görecek yazınızıda oy verecek. Onun yerine alternatif olarak başka bir siteden bahsedeceğim.
Habberci.com henüz yeni olmasına karşın hızla büyümeye başladı. Habberci ‘nin yönetim ekibiyle kısa bir yazışmamız oldu. Bende diğer sosyal imleme sitelerinde yaşanan olaylardan, gruplaşmalardan söz ettim. Kendileride bunun farkında olduklarını ve tedbirini alacaklarını söyledi. Umarım habberci de diğer sosyal imleme siteleri gibi olmaz diyorum ve başarılar diliyorum.
Ağustos 26th, 2008 at 00:32
Sosyal imleme mantığı ise tam olarak oturmadı bizde. Kendi yazılarımızı bizim değil ziyaretçilerimizin eklemesi gerek.
Habberci’yi yeni duyuyorum. Arayüzü çok iyi. Alt kategorileri ayrı ayrı takip edebilmek güzel ama bunlara Rss desteği verilmemiş olduğunu fark ettim. Tek bir takip seçeneği var. Her kategorinin beslemesi olmalıydı.
Ağustos 26th, 2008 at 09:03
Oyyla’dan zaten uzun zamandır hoşlanmıyordum. Ya webiket ya da tusul kullanıyordum ama şimdi habberci var. Herne kadar yeni olsa da gerek arayüzüyle gerek kullanımıyla diğerlerinden çok daha iyi olduğu ortada.
Zaten bu sitelerde (hepsini kastediyorum) yazınızın popüler olmasıyla size gelecek ziyaretçi sayısı 20-30 kişiyi geçmez. Amaç insanları blogunuzdan haberdar etmek. Beğenipte takip ederlerse ne ala.
Ağustos 26th, 2008 at 10:23
Ben terk edeli aylar oldu neredeyse.. Bu sitelerin tek avantajı, yüksek pr değerleri sayesinde, etiketlediğiniz içeriğinizin Google’da bazen sizin indexinizin bile üzerinde çıkması. Misal; sizin yazdığınız orjinal içeriğiniz Google’da ilk 10 da bile çıkamazken, (aynı anahtar kelimedeki rekabet yoğunluğu ve nispeten düşük pr a sahip olmanız etkendir) imleme sitesine aynı yazınızı, düzgün anahtar kelimelerle eklediğinizde, arama sonuçlarında en yukarılarda çıktığını görebilirsiniz. Böylelikle dolaylı yoldan, yüksek PR’lı sitelerle rekabet şansınız artıyor. En azından ben imleme sitelerini terk etmeden önce durum böyleydi
Ağustos 26th, 2008 at 10:35
@Hakan söylediklerini bende yazacaktım ama atlamış olmalıyım. Aynen katılıyorum sana yazılan konular google da aratıldığında çoğu zaman imleme sitelerinin altında çıkıyor. Ne kadar sinir bozucu değil mi ?
Bende buna tedbir olarak yazdığım her hangi bir konunun üzerinden en az 2-3 gün geçtikten sonra sosyal imleme sitelerine ekliyordum ki aramalarda hak ettiğim yerde çıkayım diye. Öylede oluyor du ama bundan sonra eklemeyeceğim için problem yok.
Ağustos 26th, 2008 at 10:46
Çakal ırkız vesselam. Virüsten beter. Bi yere girdik mi oradaki popülasyonu yok edene, insanları bıktırana değin uğraşır da dururuz.
Ağustos 26th, 2008 at 12:06
@Henster
Olumlu yönü de yok değil bu durumun. Normalde ilk sayfada bile çıkamayacak olan bir içeriğe, imleme sitesi sayesinde ziyaretçi yağabiliyor bazen. Bu durumu bizzat yaşamıştım. Ama dediğin gibi artık kullanmadığımıza göre sorun yok
Ağustos 26th, 2008 at 20:07
14 türk sosyal imleme rss’sini takip ediyorum da hakkaten çok nadiren işe yarar içerik çıkıyor
gerçi rss’yi bildikten sonra imleme sitelerine de pek gerek kalmıyor
Ağustos 27th, 2008 at 14:54
çıkı çıktığı belli.herkes yazdığı abuk subuk postları hemen eklemeye ordan ziyaretçi koparmaya çalışıyor.gelen ziyaretçi sayısının 2 ya da 3 geçmediklerini bilselerdi uğraştığıma değmez derlerdi.yine de sevdiğim yazıları eklemek için delicious ve GReaderın share özelliğini kullanıyorum.diğerleri özellikle Türkçe olanları tad vermiyor.
Ağustos 27th, 2008 at 15:42
[...] Türkçe Sosyal İmleme Sitelerinin Cılkı Çıktı - henster.org [...]
Ağustos 28th, 2008 at 23:52
Bu gibi durumları artık pek umursamıyorum. Aynı şekilde bende acaba artık sosyal imleme sitelerini kullanmasam mı diye düşünmeye başlamıştım! Bazı yazılarıma digg’de yer vermiştim. Sanırım digg ve benzeri(ingilizce) siteler sayesinde gerçek okuyuculara ulaşabilmek için İngilizce içerik yayınlamaya başlaya bilirim :S
Ağustos 29th, 2008 at 00:09
[...] 3.Turkce sosyal imleme sitelerinin cılkı cıktı adlı konuyla sosyal imleme sitelerinin gruplaşmaya başladıklarını yazmış.Güzel bir yazı olmuş. [...]
Ağustos 31st, 2008 at 23:28
Ben sürekli aynı yazıların oylanmasının dışında önüne gelen herkesin sosyal imleme sitesi açmasını sevmiyorum.
Kasım 25th, 2008 at 15:43
genelde seo için kullanılıyor bu tür siteler..