İçerik hırsızlarından duyduğum rahatsızlığı daha önce de yazmıştım. Bende dahil olmak üzere bir çok blog sahibi yazılarının kaynak gösterilmeksizin çalınmasından, çırpılmasından ve dağıtılmasından hoşnut kalmaz..
Yaptıkları şeyin ne kadar gereksiz olduğunu, çalıntı yaparak ayakta duramayacaklarını elbet bir gün onlarda anlayacaktır ama kime diyoruz..
İçerik hırsızlarının arakladıkları yazıların dışında bir de resimler bulunuyor. Kendi sunucumuza yüklediğimiz resimler farklı sitelerde boy gösterdikçe küçük çaplıda olsa zararı bize dokunuyor durduk yere.
Bloglara eklediğimiz resimleri farklı servislere yükleyerek sunucuların biraz olsun yükünü hafifletebiliriz diye düşündüm ve yüklediğimiz resimler farklı sitelerde kullanılsa bile sorun teşkil etmeyecektir. Sadece egosunu tatmin etmiş olacaktır içeriğimizi ve yüklediğimiz resimleri çaldığından dolayı..
Resim yüklemek için bir çok alternatif olabilir belki ama benim de yeni kullanmaya başladığım en bilindik, en sağlıklı servislerden biride microsoft’un hizmeti sanırım..
Microsoft‘un sağlamış olduğu hotmail servisinin spaces özelliği sizlerede yabancı gelmemesi lazım.
Günlük olarak kullandığımız ve çoğumuzun vazgeçilmezi olan messenger adresi halk dilinde {mesene} si vardır. Blogumuza ekleyeceğimiz resimler için microsoft’un hotmail kullanıcıları için geliştirmiş olduğu spaces’ten faydalanacağız.
Nasıl mı ?
İlk olarak spacesi olmayanlar kendine hemen temin etsin. Benim spacesim yok, oda neymiş, nasıl açarım diyenler gözlerini yormadan okumaya devam etsin.
Daha önceleri ingilizce olarak hizmet veren ve aynı zamanda açması bir hayli zahmetli olan spaces ler artık tek tıklamayla kullanıma hazır hale gelebiliyor. Msn spaces açmak çok kolay bunun için oturum açtığınız msn programında Paylaşım Klasörünüzün hemen sağındaki yeşil mavi butona tıklamanız yeterli. Yani şuna…
Bu adımdan sonra spaces sahibi oluyorsunuz ve alanınızı istediğiniz gibi düzenleyip kullanabiliyorsunuz.
Spacesiniz oluştuktan sonra giriş sayfasında yer almanız gerekiyor. Üst menüden Alanınız yazan yere giriyoruz. Bizim işimiz direk resim yüklemeyle alakalı olduğundan diğer özelliklerini şimdilik geçiyorum.
Blog girdisi ekleyin kısmına tıkladıktan sonra spacesinizin bloguna yazı yazmamız için boş bir sayfa açılacak. Wordpress blogunuza eklemek istediğiniz resmi öncelikle spacesinize blog girdisi olarak eklememiz gerekecek. Yani hangi resmi eklemek istiyorsanız hemen sol alt taraftan Fotoğraf Ekle butonuna tıklayıp resmini seçmeniz ve yüklemeniz lazım. Resim dosyalarınız yüklendikten sonra yayınlayın gitsin.
Spacesinizin blog görünümüne geldiğinizde yüklediğiniz resim dosyalarını bir bir göreceksiniz. Onları seçip kopyaladıktan sonra wordpress’te yazdığınız metnin içerisine yapıştırmanız yeterli olacaktır. Şimdi istedikleri kadar resimleri alsınlar sizin kullandığınız bant genişliğine birşey olmayacaktır. Bu resim yükleme olayını ilk Tüyap Çukurova 2008 Autoshow fuarında çektiğim resimlerde denemiştim. Her hangi bir sorun olmadı, bundan sonra resimli konu anlatımlarını gönül rahatlığıyla yapabilirim.
Geçtiğimiz günlerde blogcublogunun sahibi emre de Hotlink ve Bant hırsızlarıyla ilgili güzel bir yazı yazmıştı. Ona ilaveten sesebian‘da boş durmayıp devamını getirmişti.. Çalıntı içerikle mücadele konusunda selçuk hocam da güzel bir makale yazmış.
emre’nin kaleminden ‘ hotlink ?
Ve bu olayla ilgili yakında yeni bir eklenti çıkar sanırım. Özellikle kodlarla arası iyi olmayanlar için çok kullanışlı ve prim yaptıracak cinsten bir eklenti olur.
Mart 13th, 2008 at 14:18
Wordpress kullananların en büyük sorunu sunuculara yapılan aşırı yüklenmeler oluyor.Link olarak kullanılan imajlar bir şekilde siteye artı bişeyler katabiliyor.
Ama wordpress olunca işin içinde birde sunucu sorunu varsa o zaman işkenceye dönüyor.Ben blogger kullanmama rağmen flickr,photobucket,google pages,gmail ne varsa kullanıyorum.
Mesela flickr sitesinden foto linki çekmek istediÄŸinizde eÄŸer fotoÄŸraflar “All reserved” ÅŸekilde ayarlanmışsa o imajı bloggera link olarak ekleyemiyorsunuz.
Mart 14th, 2008 at 15:24
Google Page Creator hesabımı ben bu sebeple kullanıyorum. Resimleri ve dosyaları oradan çekiyorum[google kalitesi ile ]
Mart 18th, 2008 at 20:38
googlepages.com (Google Page Creator) resim dosyalarinin depo edilmesi acisindan gayet basarili.
Mayıs 2nd, 2008 at 10:14
Resimlerin başka sitelerde engellenmesini dediğin gibi hotlink ile sağlayabilir kullanıcılar.Zaten Eklentisi de çıktı onu kurabilir.Ben eklenti falan kurmam diyenler cpanel kullanıyorlarsa kontrol panellerinde güvenlik sekmesinde hotlink(Direkt Link Koruyucusu) diye bir bölüm var oraya girip resimlerinizin hangi sitede kullanılmasını istiyosanız onlara izin verip izin vermediğiniz sitede kendi istediğiniz resmin çıkmasını sağlayabilirsiniz.Mesela logonuzu koyabilirsiniz.
Teşekkürler